De roker wordt definitief een paria. Met een pakket aan vergaande maatregelen wordt voorgesorteerd op een volledig rookvrije generatie, meldt De Telegraaf.
Een pakje sigaretten zal over een paar jaar minimaal een tientje kosten. Al vanaf volgend jaar worden de accijnzen substantieel verhoogd. In de zorg, bij de overheid en de horeca mag binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.
Op den duur moeten alle bedrijven volledig rookvrij worden. Zowel rookruimtes als buiten roken worden daarbij verboden. Het rookverbod zal gelden voor alle tabaksproducten, de e-sigaret, de shisha-pen, de waterpijp, en kruidenmengsels en aanverwante producten.
Dit staat allemaal in het conceptakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid met antirookclubs en gezondheidsorganisaties heeft gesloten. De tabaksindustrie werd bij die onderhandelingen geweerd. Desgevraagd spreekt de tabaksbranche van een “dictaat” en van “vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers”.
Goed moment om te stoppen?
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt donderdag dat een financiële beloning van de baas een belangrijke stimulans is voor werknemers om het stoppen met roken vol te houden.
Een cadeau van in totaal 350 euro zet meer werknemers aan om het roken op te geven, aldus de onderzoekers.
Die prikkel in samenhang met een stoppen-met-rokentraining leidt ertoe dat 41 procent van de onderzochte werknemers na ruim een jaar geen sigaret, sigaar of pijp meer heeft aangestoken. Onder een controlegroep die geen geld kreeg voor de inspanning om het roken eraan te geven, bleef 26 procent van de rookwaar af.
De aanpak blijkt vooral goed te werken bij rokers met een lagere sociaal-economische status. Die werden met andere methoden in het verleden minder goed bereikt.
Volgens onderzoeker Floor van den Brand is voor het eerst vastgesteld dat een beloning van invloed is op de slagingskans van een stoppoging. "Als alle werkgevers in Nederland deze methode met beloningen gaan toepassen om werknemers te helpen stoppen met roken, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland."
De zestig deelnemers, in dienst bij zestig bedrijven en instellingen, kregen hun eerste cadeaubon van 50 euro meteen na afronding van een groepstraining. Bij het volhouden met stoppen kregen ze na drie en zes maanden nog eens cadeaubonnen van 50 euro. Na een jaar zonder roken volgde een bonus van 200 euro.